arnesgatlopp.blogg.se

"arnesgatlopp" är en väg-dagbok för mitt eget minne. Här läggs främst ut mina egna tankar kring pågående och planerade arbeten, längs den väg där jag är delaktig. Har för närvarande hand om vägens skötsel. Hoppas även kunna presentera några historiska inlägg, till mitt eller någon annan läsares nöje. Eventuella kommentarer kommer att godkännas av mig, innan publicering. Dessa kommentarer skall hålla god ton och ej innehålla påhopp eller allmänt gnäll. Välkomna till arnesgatlopp.blogg.se

Fredag 21 mars 2014

Publicerad 2014-03-21 20:00:00 i Aktuellt,

Tredje dagen och grävskopan lämnar oss.
 
 En lite förändrad vy i "Hôla-kurvan.
 
 Idag kring lunch-tid lastade Jocke på "JP" upp sin grävmaskin på lastväxlarflaket, och styrde mot nytt arbete med maskinen. Grävarbetet är därmed klart för denna gången, längs vår väg. Jobbet i Hôla-kurvan är trots detta inte riktigt klart. En uppsamlingsbrunn skall grävas ner i norra dikets slut, mot asfaltsvägen. Detta ska fixas under kommande vecka.
En ny mötesplats, som vi tror kommer till användning.
 
 I det hela är dock jobbet klart, och visst blev det en förändrad vy! Det mest påtagliga är nog den nya mötesplatsen, mitt emot Peders uppfart. För att undvika körning på gräsmattan längs hans tomt, ville vi anordna en riktig och stabil mötesplats. Kurvan är ju som bekant ganska skymd, och har man inte upptäckt kommande möte tidigare, så kan överraskningen bli stor då man plötsligt möts front mot front mitt i svängen. Här hoppas vi att mötesplatsen skall komma till användning.
 
En avåknings-zon, som vi hoppas inte kommer till användning.
 
 Utefter hela innerkurvan har vi grävt upp ett dike och lagt ett 100mm dräneringsrör, som mynnar ut alldeles norr om bergknallen. Diket är återfyllt med ett grovt singel som vi tror ska dränera ut vatten längs röret. Återfyllnaden är åxå tänkt att verka som en avåknings-zon om ett möte kommer överraskande, eller vintertid, då det är lätt att komma utanför plogkanterna. Men denna singelbädd är alltså inte gjord för att köras på, utan som extra säkerhet.
 
Bergknallen igår, torsdag, med vassa kanter
 
Bergknallen idag, fredag, i inbakad design. 
 
 Bergknallen utanför "Hôla" rensades ren, dels för sikten, men åxå för att inte jord ska rasa ner i grusbädden och täta den. Sidan på berget var vassare och mer sprucken än vi tänkt oss. Förmodligen efter någon form av sprängning i historien. 
 Dessa vassa kanter kändes farligt för ivriga, hemåtvändande badgäster, så JP's grabbar bäddade in den i ett lite mer skyddat utförande. Ett bra initiativ tycker jag!
 Att sedan sikten blivit en hel del bättre, är ju åxå ett stort plus i det hela!
 
Kurvans norra sida med ny dränering.
 
 Längs asfaltskanten på kurvans norra sida, har det i samband med regn bildats en hel del vattensamlingar. Detta skadar givetvis asfalten i längden. Därför har vi även här grävt upp ett dike, och lagt i en liknande dräneringsslang. Återfyllt med  singel som släpper igenom vattnet, vilket vi hoppas ska göra kurvas yttersida lite torrare. 
Ett sista drag med skopan.
 
 Som sista finputs med skopan, skalades grässvålen bort, några meter till. Vattnet ska ju inte hindras att rinna av vägen, på något onödigt sätt. 
 
 Ganska nöjt kan vi konstatera att detta, lite försenade arbete, i stora delar nu är klart. Enligt min mening har det åxå utförts på bästa sätt, av duktiga hantverkare. Vi som trafikerar vägen kan åxå tänka på att inte köra utanför asfaltskanten, spciellt innan den har satt sig! Här blir förstås tipset att använda den nya mötesplasen istället.
 
 Nu får vi guppa vidare på vår väg, och invänta hyvlingen som är beställd i början på kommande vecka. I detta ämne ber jag att få återkomma...
/ Arne

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela