arnesgatlopp.blogg.se

"arnesgatlopp" är en väg-dagbok för mitt eget minne. Här läggs främst ut mina egna tankar kring pågående och planerade arbeten, längs den väg där jag är delaktig. Har för närvarande hand om vägens skötsel. Hoppas även kunna presentera några historiska inlägg, till mitt eller någon annan läsares nöje. Eventuella kommentarer kommer att godkännas av mig, innan publicering. Dessa kommentarer skall hålla god ton och ej innehålla påhopp eller allmänt gnäll. Välkomna till arnesgatlopp.blogg.se

Vårrenovering av vår väg!

Publicerad 2015-04-15 17:43:31 i Aktuellt,

 Vi hoppas på ett långt liv för renoveringen!
 
 Tidigt på onsdagsmorgonen var väghyveln på G.
 
  
 
 JP's entreprenad hade, som tidigare sagts, fått i uppdrag att samordna onsdagens insatts. För det är av stor vikt att de tre arbetena kommer i ganska tät följd, och vad ska en fjärde part (jag själv) blanda sig in och röra till det för våra entreprenörer. Alla tre var tillfrågade i ett tidigare skede, och därför lät vi JP-Jonas lägga sista handen vid jobbet. Å som utfördes med yrkesmässig touch, kan tilläggas! Bra!
 
 Väghyveln var första pusselbiten.
 
 Det inledande jobbet var förstås att Jörgen i väghyveln sladdade vägen så jämn som möjligt. Ett lätt regn under dygnet före, gjorde arbetet gott.
 Det är alltid för lite grus att arbeta med, å då följden blir att det kan komma upp lera i dagen. Så kommer fiberduken som ligger på några sträckor, att sticka upp och riskera att rivas med. Fiberduken, som åtminstone jag ångrar att den blev utlagd över huvud taget. Men det lär vara av misstagen man lär sig...
 
 Utom bild, så grusade JP's de sträckor där bärlagret hade kommit i dagen i och med hyvlingen. Ett lass per vägdel hade vi att röra oss med, och så gjordes åxå. Första delen var "Flåhacket-Göte", andra delen var "Granviks-rakan" och den tredje var "Rakan före Motormuseét". Mer hade varit önskvärt, men nu är det ju så att pengarna kommer in i bilden....
 
 
 Vägsalt på gång
 
 Via Ramseruds Grustag hade vi beställt salt som dammbindning av vägen. Här var det Per-Åke som rattade lastbilen och spred ut salt i två vändor, för att säkra täckningen. Jag tackar Ulla för påpassligt fotande av jobbet!
 
 Vändning i Sjöhaget
 
 Jobbet gjort, och hemresa för salt chafför.
 
 Saltlager som väntar på lite regn
 
 För att saltet ska lösas upp och blanda sig i vägmaterialet, behövs lite lagom med regn. Regn blev det, nu vid 18-snåret känns det som tillräckligt, och uppehåll vore önskvärt. Prognosen säger så, vilket vi hoppas stämmer. Vi uppmanar igen alla trafikanter att köra varsamt tills saltet bundit vägbanan stark och tålig.
 
 Ett salt collage.
 
 Vi tackar alla inblandade för ett gott arbete, och en extra eloge till Jonas som samordnade jobbet. Kör försiktigt, så får vi en fin väg att köra på under vår och försommar åtminstone!
 
 Foto: Ulla Eriksson / Sjöhaget                                                                                  Hälsar ÅVSF / Arne

Snökäppar i repris.

Publicerad 2015-04-14 20:50:00 i Aktuellt,

Vi spettar ner snökäppar igen!
 
 Idogt arbete på gång.
 
 Är det månne april-snö på gång? Nejdå, vi tror på våren, även om det mycket väl kan komma bakslag i april. Nej det stundar grusning av vägen, beräknat imorgon onsdag 15:e april. Vi planerar en hyvling till, och hoppas förra veckans hyvling och tillkörning lagt igen de gamla potthålen. Så i och med morgondagens hyvling ser vi fram emot en jämn och fin väg. Att det sedan regnat 1,5 millimeter under sista dygnet, gör förhållandena avsevärt bättre!
 
 Markering för grusbilen.
 
 JP's entreprenad skall sedan lägga ett topplager med 0-18 kross över de sträckor vi lade bärlager på förra våren. Därför har vi markerat aktuella sträckor med korta snökäppar. För i och med hyvlingen kommer det grova gruslagret fram igen, och det är detta vi vill ge ett behagligare ytskikt att köra på. Detta moment kommer omedelbart efter hyvlingen.
 Så snart som möjligt därpå kommer dammbindning, via Ramseruds Grustag, att ske. 4 ton med salt är planerat att spridas ut längs vägens grusdel. Regeln här säger 1 ton per km. Även här gör regnet att förhållandet känns gynnsamt. Tyvärr kan vi räkna med en prishöjning på saltet med ca: 150:-/ton
 Hela arbetet tids-planeras av Jonas på JP's entreprenad, och vi ser fram emot en jämn och hållbar väg under försommaren. Skönt att slippa senaste veckans dammande längs vägen!
 Givetvis hoppas vi attt alla trafikanter tar det extra försiktigt under den första tiden som vi "kör till" vägen!
Åvsf/ Arne
 

Onsdag 8:e april, och hyvlat i en hast.

Publicerad 2015-04-08 17:18:10 i Aktuellt,

Här blev det sladdat i en hast!
 
Vi kör så det dammar!
 
 I början av förra veckan plockade vi in snökäpparna, för att vara redo för hyvling av vägen. Kontakt togs med Kommunens väghyvel om kommande åtgärd. Nu gällde det att samordna detta med någon form av dammbindning. Från Nordic Paper kom det negativa besked om tillgång av lut, verkar som tillgången kommer att vara permanent minimal. Lut har varit lite av en favorit, både ekonomiskt och verkansmässigt.
 Det andra alternativet som står till buds, är saltning av vägen i samband med hyvling. Inget dåligt alternativ, dock något dyrare. På tisdagen kontaktades Ramseruds Grustag, som skötte förra vårens saltning. Vägsaltet för ändamålet skulle vara på ingång under veckan, och vi håller kontakten om tidpunkt och samordning.
 
Bättre än väntat, än så länge.
 
 Tja, någonstans blev det glapp, och vägen hyvlades raskt under onsdagen. Resultatet blev över förväntan bra, men nu var ju inte dammbindningen synkad med hyvlingen...
 Ilsamtal med Ramserud som nog har saltet i Säffle idag, men snålt om tid för jobbet. Så jag tror, just nu i alla fall, att vi dammar vidare över helgen, och siktar på en hyling till, ev. lite djupare, i början av veckan och synkar detta med lite mer planerad saltning av vägen.
 Sedan får jag kanske be kassören på mina bara knän, om pengar till ett gruslager över det grövre bärlagret som hyvlas fram längs de reparerade sträckorna.  
 Så är läget just nu, om någon funderar över verkligheten...
 
 ÅSVF/Arne

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela